Tijdens het incheckmoment werd al duidelijk dat de leerkrachten zich in deze periode, met alle taken die zij vervullen, nogal eens een duizendpoot voelen. Ondanks dat deze drukte de nodige energie neemt, is er sprake van optimisme, plezier en motivatie. Na het inchecken is er teruggeblikt op de afgelopen maanden. Vanuit het individuele begeleidingsprogramma en vanuit de netwerkbijeenkomsten stond telkens het zoeken naar optimale contexten voor meertaligheid in leerzame gesprekken centraal.
Ten eerste hebben wij de focus gelegd op leerzame interactie, bijvoorbeeld door te kijken naar de manier waarop kinderen tijdens het samen werken aan opdrachten met elkaar praten. Daarbij lag de focus op het inzetten van meertaligheid en dus het waarderen van andere talen door deze talen te gebruiken. We zijn in twee groepjes uiteengegaan om in gesprek te gaan over de afgelopen tijd. Hierbij vroegen wij de leerkrachten om door middel van een tekening te laten zien wat voor hen de opbrengst van het 3M-project is. Zo zagen wij onder andere een tuinsproeier en een lampje voorbijkomen; beide symbool voor het ontstaan van ideeën en de stroom van inspiratie die ontstaan is gedurende het 3M-project. Verder hebben we besproken wat goed ging en wat de grootste uitdaging is: zoals ervoor zorgen dat er in de toekomst, buiten het 3M-project, vastgehouden wordt aan wat er nu gedaan wordt aan meertaligheid in de school.
Vervolgens heeft Suzanne een presentatie gehouden over de bevindingen van haar attitude-onderzoek (hierover kunnen jullie verderop in deze nieuwsbrief meer lezen) . Tenslotte hebben we vooruitgeblikt, door aan de hand van stellingen in gesprek te gaan over uitdagingen voor de toekomst. Onderwerpen die hierbij aan bod zijn gekomen: het vasthouden van de aandacht voor meertaligheid in het pedagogisch didactisch-handelen, het meenemen van collega’s in het benutten van meertaligheid in de klas en het oplossen van ‘problemen’ rondom meertaligheid die zich nog voor kunnen doen in de praktijk.
Het terugblikken tijdens de reflectiebijeenkomst leidde al tot een aantal mooie reacties, die wij ten slotte graag vol trots met jullie delen:
“Ik ben echt anders tegen meertaligheid in de klas gaan aankijken.”
“Ik weet nu beter hoe ik het (in andere lessen) kan inzetten.”
“Het 3M project heeft me op nieuwe ideeën gebracht.”
“Ik heb al collega’s geïnspireerd met enkele toolboxactiviteiten. Zij zijn ook enthousiast.”
“Volgend jaar wil ik de toolbox als middel inzetten om als team ideeën op te doen.”
“Bedankt voor de inspirerende sessies.”
Aan alle deelnemende scholen aan fase 2: veel dank, thanks, danke, yemesgneka, obrigado, šukran, gracias en tige tank voor jullie inzet!