3M Nieuwsflits Maart 2020

Voor jullie ligt de 3e nieuwsflits van het 3M-project. De nieuwsflits verschijnt net als de nieuwsbrief 2x per schooljaar. In de nieuwsflits geven we een korte indruk van de gebeurtenissen van de afgelopen maanden en blikken we vooruit op de komende maanden.

 
 
3M

Scholen gesloten

Het zijn bijzondere tijden voor iedereen nu door het coronavirus de scholen tot en met 6 april gesloten zijn. Het vergt veel creativiteit van leerkrachten, ouders en leerlingen om het onderwijs zo goed mogelijk door te laten gaan. Chapeau voor iedereen die zich hier hard voor inzet!

 

3M

3M

Thuisonderwijs: Toolboxen en e3M

De komende weken werken we grotendeels vanuit huis en geven/organiseren we thuisonderwijs voor onze leerlingen en studenten. Voor een beetje afwisseling en inspiratie, bekijk onze toolboxen voor PO: 3M-toolbox, Talen4all-toolbox of - voor wie zich eens aan Drents of Duits wil wagen - kijk hier voor Drents of Duits.

3M

Voor wie zich digitaal verder wil ontwikkelen in het lente onderwerp "Vogels" bieden wij het gratis platform e3M. Hier kunnen leerlingen uit de middenbouw in 6 talen (Nederlands, Fries, Engels, Pools, Arabisch en Tigrinya) alles leren over wat vogels eten, hoe ze hun snavel gebruiken, etc. Aanmelden kan via dit e-mailadres. Voor ondersteuning zijn wij ook op dit mailadres bereikbaar.

 

3M

3M

Andere tools en tips voor thuisonderwijs

Er zijn talloze tools en tips voor thuisonderwijs, voor leerkrachten en ouders. Neem bijvoorbeeld hier eens een kijkje:

Overzicht digitale onderwijstools

Tips voor ouders van Opvang & Onderwijs 1

Tips voor ouders van Opvang & Onderwijs 2

Via deze link vind je informatie over het Corona-virus in het Engels, Spaans, Arabisch, Papiamento, Papiamentu, Pools en Turks:

Anderstalige communicatiemiddelen van de Rijksoverheid over preventie en publieksvragen over het Coronavirus

 

3M

3M

Inauguratie Joana Duarte

Op woensdag 5 februari werd Joana Duarte geïnaugureerd: zij is nu officieel geïnstalleerd als Lector is Meertaligheid en Geletterdheid. Het was een prachtige meertalige dag, met een meertalige rede, een meertalige dans en Drentse/ Fryske/ Portugese Fado muziek. Het begin van nog een heleboel onderzoek om onze vragen over meertaligheid te beantwoorden.

 

3M

3M

Uitbreiding e3M en Monstertaal

Met de komst van onze stagiaires van de Master Multilingualism van de RUG Yuting en Zuleyha wordt het thema vogels in de e3M omgeving met Chinees en Turks uitgebreid! Binnenkort is daarmee de omgeving beschikbaar in maar liefst 8 talen! Ook onze Monstertaal app wordt uitgebreid, daar voegen we Arabisch, Chinees, Turks, Pools en Indonesisch aan toe. Ook wordt de app uitgebreid met een quiz over meertaligheid. Door het juist beantwoorden van de vragen, kom je steeds een niveau hoger en verzamel je de meest bijzondere Taalmonsters.

Monstertaal!

 

3M

3M 3M

Reflectiebijeenkomst fase 2

Op woensdag 12 februari jl. vond de eerste reflectiebijeenkomst plaats voor de tweede fase van het 3M-project. Op deze avond hebben de deelnemende leerkrachten en schoolleiders aan het professionaliseringsprogramma nader kennisgemaakt en ervaringen met de eerste toolboxactiviteiten uitgewisseld. Alle aanwezigen herkenden dat leerlingen erg enthousiast zijn om andere talen in hun klas te gebruiken; een goede motivatie om hier meer door te gaan. Tenslotte hebben alle deelnemers gedeeld wat ze hopen te leren van deze fase van het 3M-project. Naast de heerlijke welbekende pizza's, smaakten de goede gesprekken naar meer. Wordt vervolgd.

 
 
 
 3M10-14 augustus 2020, Groningen
World Congress of Applied Linguistics (AILA)
Symposia en presentaties

3M25-28 augustus 2020, Glasgow, Schotland
European Conference on Educational Research (ECER)
Symposia en presentaties

3M10-12 september 2020, Zagreb, Kroatië
International Association of Multilingualism (IAM) L3 conferentie
Presentaties

3M8 oktober 2020, Eindhoven
Heritage Language Schools Eindhoven (HSLE) Symposium
Presentatie

 
 
3M
 
 
3M
3M
3M
 
 
3M
 

3M

 

NHL Stenden Hogeschool
Lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid
t.a.v. 3M-project
Postbus 1080
8900 CB Leeuwarden
Tel. (receptie): 088-9917000
3mproject@nhlstenden.com

 
3M Website3M Twitter3M Facebook3M LinkedIn3M Instagram
Het 3M-project is een project van NHL Stenden Hogeschool 3M wordt gefinancierd door SiA


Oanmelde foar de nijsbrief kin fia 3mproject@nhlstenden.com.

Dizze nijsbrief wurdt ferstjoerd troch ien fan ús 3M-partners:
it Mercator Europeesk Kennissintrum foar Meartaligens en Taallearen.